3 priežastys nuolat vartoti omega-3
Omega-3 riebalų rūgštys yra itin svarbios medžiagos mūsų organizmui, bet natūraliai su maistu jų gauname visai nedaug. Vienintelė išimtis – jeigu jūs maitinatės pagal visas sveikos mitybos rekomendacijas ir dažnai valgote riebią žuvį. Būtent žuvinės kilmės omega-3 turi dvi organizmui...
Omega-3 riebalų rūgštys būtinos normaliai širdies ir kraujagyslių būklei
Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta 17,9 milijono gyventojų. Tai pati dažniausia mirties priežastis visame pasaulyje. Įvairių formų vėžys šiame sąraše užima 6 vietą. Liūdna statistika parodo, kad širdies sveikata būtina rūpintis ir nelaukti, kada liga pasibels į jūsų širdį.
Vyresniame amžiuje mūsų kraujagyslės ima siaurėti ir praranda elastingumą, todėl gali išsivystyti koronarinė širdies liga. O kraujospūdžio problemos yra dažno senjoro problema. Bet žuvinės kilmės omega-3 eikozapentaeno (EPR) ir dokozaheksaeno (DHR) riebalų rūgštys padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą ir širdies darbą. Amerikos širdies asociacijos ir Norvegijos širdies ir plaučių asociacijos teigimu, kiekvieną dieną žmogus turėtų suvartoti 1000 mg omega-3 riebalų rūgščių.
Žuvų taukai saugo ir stiprina imunitetą visus metus
Šalyse, kuriose vartojama daug jūrinės kilmės produktų, žmonės serga rečiau. Tai grindžiama pakankamu omega-3 riebalų rūgščių EPR ir DHR vartojimu. Mūsų šalyje pakeisti mitybos įpročius ir dažnai valgyti kokybišką jūrinę žuvį gali būti sudėtinga. Tad imunitetui stiprinti rekomenduojama pasitelkti maisto papildus – žuvų taukus. Gera žinia ta, kad žuvų taukus galima vartoti ištisus metus. Dėl kitų vitaminų ilgalaikio vartojimo būtina pasitarti su šeimos gydytoju, nes tam tikrų vitaminų perteklius organizme gali turėti neigiamų pasekmių.
Imuniteto stiprinimu įprastai susirūpindavome atėjus šaltajam metų laikui ir peršalimų sezonui. Bet pastaruosius metus pasaulį stingdanti pandemija daugelį įtikino, kad stiprus imunitetas būtinas visada!
Jeigu imunitetui stiprinti rinksitės žuvų taukus, atidžiai perskaitykite jų sudėtį. EPR ir DHR kiekis žuvų taukuose turi būti kuo didesnis ir sudaryti apie porą šimtų miligramų vienoje kapsulėje. Būtent šios rūgštys svarbios stipriai imuninei sistemai. Omega-3, esančios žuvų taukuose, apsaugo nuo uždegimų, stiprina organizmą, o juose esantis vitaminas D svarbus sveikai imuninei sistemai.
Omega-3 nauda smegenų veiklai ir vystymuisi
Smegenų ir nervų sistemos veiklos sveikata svarbi visose amžiaus kategorijose: tiek mamos įsčiose užsimezgusiai gyvybei, tiek aktyviai besimokantiems, tiek daug dirbantiems, tiek vyresniems žmonėms. Omega-3 yra centrinės nervų sistemos ląstelių struktūrinė dalis, todėl šios riebalų rūgštys būtinos smegenims vystytis ir normaliai jų funkcijai palaikyti visais gyvenimo laikotarpiais.
Nėščios ar žindančios moters organizme turi būti pakankamas EPR ir DHR riebalų rūgščių kiekis, nes šių medžiagų reikia normaliai vystantis vaisiaus ir kūdikio smegenims bei akims. O kasdienis DHR rūgšties vartojimas gali padėti atitolinti arba pristabdyti Alzheimerio ligos vystymąsi. Tad omega-3 vartojimas yra itin svarbus vyresniame amžiuje.
Šios riebalų rūgštys taip pat svarbios besimokantiems ir aktyviai dirbantiems. Tyrimais įrodyta, kad omega-3 gerina atmintį. Tad jei nuolat ką nors pamirštate, tikėtina, kad jums tereikia aprūpinti smegenis reikalingomis medžiagomis. Be to, omega-3 rekomenduojama vartoti ir tiems, kuriuos kamuoja nuotaikų svyravimai ar depresija.