Atėjo laikas atrasti midijas: ypač paprasti japoniškų, itališkų ir meksikietiškų moliuskų receptai

Nors midijų šalimi laikoma Belgija, šiomis jūros gėrybėmis mėgaujasi visas pasaulis. Kiekvienos šalies virtuvė midijoms suteikia savitumo, todėl yra gausybė šių moliuskų paruošimo būdų, o kai kurie jų – ypač netikėti. Midijas vis labiau mėgsta ir lietuviai, tad siūlome išbandyti...

Atėjo laikas atrasti midijas: ypač paprasti japoniškų, itališkų ir meksikietiškų moliuskų receptai

Įvairiausios jūros gėrybės lietuvių stalui – ne naujiena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad mūsų tauta vis dažniau domisi netradiciniais skoniais.

„Pastebima, kad jūros gėrybėmis pirkėjai labiausiai susidomi per šventes, tačiau auga ir kasdienis jų vartojimas. Dairomasi austrių, aštuonkojų, krevečių, sparčiai populiarėja midijos“, – sako V.Budrienė.

Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, nuomone, lietuviai pradėjo rinktis midijas dėl išsklaidytų mitų – anksčiau manyta, kad jas sunku paruošti, tačiau informacijos gausa internete ir viliojantys receptai padeda į midijas žiūrėti drąsiau. Be to, parduotuvėje galima įsigyti jau beveik paruoštų midijų.

„Populiariausios – šaldytos virtos midijos. Jas patogu paruošti ir nėra rizikos, kad susidursite su sugedusiais moliuskais. Šviežias midijas reikia mokėti tinkamai išvalyti, atskirti tinkamas virimui nuo sugedusių, o kai perkate šaldytas, visas darbas jau būna atliktas už jus“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė priduria, kad jeigu vis dėlto nusprendėte pirkti šviežias midijas, gaminimo metu stebėkite, ar visos geldelės atsidaro. Jeigu pasitaikys užsivėrusių midijų, jas būtina išmesti. Šaldytos virtos midijos po jų atšildymo turėtų iškart lengvai atsiverti.

V. Juodkazienė pasakoja, kad yra nesuskaičiuojama galybė midijų paruošimo būdų, o kiekviena tauta jas ruošia specifiškai.

„Midijas valgo visas pasaulis, tačiau ruošia pagal savo ilgametes tradicijas. Pavyzdžiui, Meksikoje midijos ruošiamos aštriai, Japonijoje – gausu užkeptų midijų užkandėlių, jos gardinamos sojos padažu ir net žuvų ikrais, o Pietų Europoje jausite Viduržemio jūros prieskonių skonį. Italai midijomis, kaip ir kitomis jūrų gėrybėmis, mėgsta gardinti makaronus. Mūsų šalyje dar nėra nusistovėjusio lietuviško midijų recepto, bet net neabejoju, kad anksčiau ar vėliau jis tikrai atsiras“, – teigia V. Juodkazienė.

Midijos vertinamos ne tik dėl puikaus skonio, bet ir sveikatai palankių savybių. Midijas galima laikyti puikiu baltymų šaltiniu, kurie būtini puikiai viso kūno būklei, taip pat juose apsčiai randama omega-3 rūgščių, vitaminų A ir B12, fosforo.

„Jeigu norite ne tik puikiai jaustis, bet ir turėti gražią, lygią odą ir sureguliuoti svorį – drąsiai rinkitės midijas. Bent porą kartų per mėnesį jas tikrai verta įtraukti į mitybos racioną“, – sako maisto ekspertė.

V. Juodkazienė pasidalijo trimis originaliais midijų receptais iš Meksikos, Japonijos ir Italijos. Pirmąsyk išbandę suprasite, kaip paprasta paruošti šias jūros gėrybes namuose.

Keptos japoniškos midijos

Jums reikės:

12 vienetų šaldytų virtų midijų su kiautais

1 skiltelės smulkinto česnako

1 arbatinio šaukštelio smulkintos imbiero šaknies

0,5 laimo išspaustų sulčių

0,5 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės

1,5 šaukštelio wasabi pastos

2 šaukštelių balto cukraus

¾ puodelio majonezo

1 šaukštelio sojų padažo

¼ šaukštelio sezamų aliejaus

Svogūnų laiškų

Panko džiūvėsėlių

Paruošimo būdas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių celsijaus. Jei yra viršaus kaitinimo funkcija, rinkitės ją.
  2. Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios – neturi likti plaušelių, kiautų gabalėlių. Atskirkite nuo midijų viršutines geldeles – turi likti viena geldelė, ant kurios būtų midija. Midijas išklokite po vieną kepimo popieriuje patiestoje skardoje.
  3. Paruoškite padažą. Ši dalis yra lengviausia, nes paprasčiausiai reikia sumaišyti visus ingredientus, išskyrus panko džiūvėsėlius ir svogūnų laiškus.
  4. Po šaukštelį padažo dėkite ant midijų, pabarstykite šiek tiek panko džiūvėsėlių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.
  5. Iškepusias midijas papuoškite smulkintais svogūnų laiškais.

Meksikietiškos midijos su „Chorizo“ dešra

Jums reikės:

1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais

3–4 vnt. smulkintų šalotinių svogūnų arba 2 vnt. smulkinto mėlynojo svogūno

4 skiltelių smulkinto česnako

0,5 vnt. smulkintos raudonos aštriosios parikos

4 šaukštų sviesto

1,5 puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio

¼ puodelio grietinėlės

2 šaukštų laimo sulčių

Druskos ir pipirų

100 gramų „Chorizo“ dešros

Kelių šakelių smulkintos kalendros

Paruošimo būdas:

  1. Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios – neturi likti plaušelių, atplyšusių kiautų gabalėlių. Į puodą midijas vėliau dėsime su geldelėmis, tad jų nepašalinkite.
  2. Dideliame puode ištirpdykite sviestą, sudėkite šalotinius svogūnus, aitriąją papriką ir česnaką. Pakepinkite kelias minutes.
  3. Supilkite sultinį ir troškinkite apie 6 minutes, kol šis išgaruos.
  4. Tuo pačiu metu atskiroje keptuvėje pakepinkite „Chorizo“ dešrą.
  5. Į puodą sudėkite midijas, „Chorizo“ dešrą, pusę turimo kalendrų kiekio, pagardinkite druska ir pipirais. Lengvai išmaišykite ir maišykite, kol midijos bus paruoštos. Procesas turi trukti ne ilgiau nei kelias minutes.
  6. Išjungę ugnį, pagardinkite midijas laimų sultimis, grietinėle, likusia kalendra.
  7. Patiekite su karštomis prancūziško batono riekelėmis ar belgiškomis bulvytėmis.

Itališkos midijos su spagečiais

Jums reikės:

200 gramų spagečių

1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais

¼ puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus

2 didelių smulkintų česnako skiltelių

1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų

Šiek tiek smulkintų baziliko lapelių

¾ puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio

1 vieneto smulkintos saldžiosios paprikos

Druskos ir pipirų

Smulkintų petražolių

1 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės

Paruošimo būdas:

  1. Išvirkite makaronus taip, kaip nurodyta instrukcijoje ant pakelio.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite česnaką, kol gražiai paruduos. Sudėkite pomidorus, baziliką ir pakepinkite dar 5 minutes.
  3. Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios – neturi likti plaušelių, atplyšusių kiautų gabalėlių. Į puodą midijas dėkite su geldelėmis, tad jų nepašalinkite.
  4. Midijas užpilkite sultiniu, pavirkite minutę, tuomet užpilkite paruoštu padažu, sudėkite paprikas, pagardinkite druska ir pipirais. Patroškinkite porą minučių.
  5. Spagečius dėkite į lėkštę, ant viršaus dėkite midijas ir padažą. Papuoškite petražolėmis ir smulkinta citrinos žievele.

Skanaus!